dinsdag 10 juni 2008
Peter Peters bewijst draaiing aarde in kerkje
Rond 1500 kwam de Poolse astronoom Nicolaus Copernicus, op basis van hemelwaarnemingen, tot het inzicht dat de aarde om haar as draait en dat niet de zon, de maan en de sterren rond de aarde draaien. In 1851 bedracht de Fransman Léon Foucault een natuurkundig experiment waarmee hij dit inzicht kon aantonen.
De Slinger van Foucault bestaat uit een gewicht dat aan een koord hangt. Als het gewicht in een heen-en weergaande slingerbeweging wordt gebracht, blijkt dat de slingerbeweging langzaam ronddraait om de verticale lijn door het ophangpunt. Deze draaiing is het gevolg van de rotatie van de aarde om haar as. Omdat het koord flexibel is, neemt het gewicht deze draaiing niet over en blijft slingeren in zijn oorspronkelijke richting.
Met andere woorden, niet de slinger draait, maar de aarde met daarop de waarnemer, voor wie, omdat hij op de aarde staat, het lijkt alsof de slinger ronddraait. De eerste slinger die Foucault maakte, was twee meter lang, met een gewicht van vijf kilogram. Deze slinger hing in de kelder van zijn moeder.
Op de Noord- en Zuidpool zou een slinger precies in het verlengde van de aardas hangen. Hier gaan zij, met de klok mee in het noorden, tegen de klok in op het zuiden, in precies 1 dag rond. Op de evenaar hangt de slinger haaks ten opzichte van de aardas en beschrijft dan ook geen draaiing. Op alle andere plaatsen is de draaitijd afhankelijk van de breedtegraad. Veere ligt op 52 graden noorderbreedte. De slinger gaat in ruim dertig uur rond.
Doordat de slinger bij Peterse uitdempt is die na vier uur weer in rust. Ondertussen heeft die dan wel een veelvoud aan lijnen in de zandbak getrokken. Telkens weer een beetje opgeschoven. 10% verschuiving per uur verder. Een rustgevend schouwspel.
Labels:
1851,
aarde,
amplitude,
draaiing van de aarde,
Foucault,
fysische slinger,
Grote Kerk,
Léon Foucault,
slinger,
slingertijd,
strepen,
Veere.,
zand
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten